Letselschade door een hond

Op het moment dat een hond letsel veroorzaakt, is de eigenaar/bezitter van de hond bijna altijd aansprakelijk voor de letselschade.

Honden kunnen onverwachts gedrag vertonen en onberekend zijn. Uit schrik kan een kind of volwassene dan gebeten worden. Dit kan aanzienlijke letselschade veroorzaken. Ook andere situaties zijn denkbaar. Een hond kan de straat op rennen en een fietser omver lopen of tegen iemand aanspringen waardoor men ten val komt.

Aansprakelijkheid voor dieren

Aansprakelijkheid voor dieren is geregeld in artikel 6:179 van het Burgerlijk Wetboek. In dit artikel staat dat de bezitter van het dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.

Dit is een zogenoemde risicoaansprakelijkheid, de bezitter hoeft geen schuld te hebben gehad aan het incident. Ook als de bezitter er niets aan kon doen, is deze aansprakelijk.

Verzekerd tegen aansprakelijkheid

Het is voor de bezitter van een dier belangrijk om een verzekering af te sluiten voor aansprakelijkheid of te checken of u deze verzekering heeft. Er is namelijk geen verplichte WA verzekering voor honden maar veelal valt dit onder de aansprakelijkheidsverzekering (AVP verzekering).

Een aantal tips na een incident met een hond

  • maak een foto/filmpje van de hond;
  • vraag omstanders om een getuigenverklaring en hun contactgegevens;
  • schrijf alle gegevens van de eigenaar van de hond op, dus niet alleen het telefoonnummer;
  • bel eventueel de politie.
Charlotte Gasman

Maak een afspraak en wij staan u graag bij

Wij luisteren graag naar uw verhaal en leggen de mogelijkheden voor een schadevergoeding bij een verkeersongeval aan u voor. Mocht het zo zijn dat voor uw letsel een ander aansprakelijk is, dan zijn er voor u geen kosten aan onze rechtshulp verbonden.